6 tips die jouw productiviteit een boost geven

In ons vorige blog gaven we aan welke zaken jouw productiviteit in de weg staan. Dit keer bespreken we manieren om jouw productiviteit een boost geven. Kom je wel eens te laat op meetings, heb je geen tijd voor afspraken of werk je vaak over? Allemaal tekenen dat je je tijd beter in kan delen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met deze makkelijke tips heb je binnen no-time weer wat aan je dag.

1. Cluster terugkerende zaken
 
Iedereen heeft dagelijks terugkerende klusjes. Denk bijvoorbeeld aan administratieve werkzaamheden of boodschappen doen. Het is een stuk effectiever als je deze taken clustert. In plaats van iedere dag, doe je ze bijvoorbeeld een keer per week. Maak je eten op zondag voor de hele week en vries het in, of plan één middag voor je administratie. Is die taak meteen voor de hele week weer afgevinkt.
 
2. Hou een logboek bij
 
Wellicht werk je met een urenregistratiesysteem. Zo niet, is het handig om ieder uur op te schrijven wat je doet. Ja, dit kost tijd en vereist discipline, maar het levert je veel handige inzichten op. Door ieder uur bij te houden wat je doet, weet je uiteindelijk precies hoe je je tijd nu écht besteedt. Je kent je eigen ineffectieve handelingen vaak niet, of hebt geen besef van het feit dat je veel ruimte in je agenda vult met ‘loze’ zaken. Probeer het logboek enkele weken en analyseer de uitkomsten. Zo weet je precies waar verbetering nodig is.
 
3. Stel niet uit
 
Het is een beetje een dooddoener, maar we blijven het zeggen. Uitstel is niet alleen funest voor de uitgestelde taak an sich, maar staat je vaak ook in de weg om productief te zijn. Je blijft toch de hele tijd met die taak in je hoofd zitten. Doe het dus meteen. Combineer het desnoods met iets leuks tijdens, of na de taak.
 
4. Schrap je taken
 
Een belangrijke ‘hack’ in productiviteit: je hoeft niet alles zelf te doen. Veel dingen kun je makkelijk uitbesteden. Zo kan er bijvoorbeeld ook eens een andere collega de tafel dekken. Of neem een schoonmaakster, bestel je boodschappen (voor de hele week dus) online of maak gebruik van een digitale assistent. Maar denk ook aan handige apps of gadgets om jouw taken uit handen te nemen.
 
5. Vul dode momenten
 
Denk hierbij aan reizen of wachten. Vaak vul je deze momenten met nutteloze handelingen. Onze hersens zijn gebaat bij rust, dus uit het raam staren of dagdromen kan je op nieuwe ideeën brengen. Maar je kunt de tijd ook gebruiken om teksten te lezen of e-mail te checken. Zo kun je, eenmaal op je werk, direct aan de slag.
 
6. Minimaliseer afleiding
 
De mens is niet gemaakt om de multi-tasken. Werk daarom op een plek met zo min mogelijk afleiding. Dat kan ook thuis zijn, waar je niet wordt afgeleid door vergaderingen of collega’s. Of zet je mailprogramma een uurtje uit en werk lekker door.
 
Dit artikel delen