De 3 grootste uitdagingen van een trafficmanager

Als trafficmanager ben je de spin in het web. Je hebt te maken met de hele organisatie, van klant tot leverancier. Jij bent degene met het overzicht over de bezetting, bepaalt wie wanneer aan welke klus werkt. Uitdagend werk, en hoewel het vaak (dankzij jou!) op rolletjes loopt, zijn er ook issues waar iedere traffic’er wel eens tegenaan loopt. Wat zijn deze uitdagingen en hoe ga je ermee om?

Willen jullie dit 'even' oppakken?

Vaak hebben klanten geen idee hoeveel tijd bepaalde werkzaamheden kosten. De belangrijkste tip hierbij is uitleg en geduld. Als een architect ‘even’ iets moet wijzigen in zijn tekening komt daar een hele berekening bij kijken. En zo is het ook in andere branches. Licht toe wat de gevraagde wijziging concreet inhoudt, welke werkzaamheden daarbij komen kijken en hoe lang die duren.  Het kost misschien wat tijd, maar met het geven van die informatie weten klanten in de toekomst ook dat ‘even’ niet altijd ‘even’ is.

Onderhandelen over prioriteiten

Als spin het web is het -met name binnen de eigen organisatie- belangrijk om een neutrale rol aan te nemen. Accountmanagers beheren een bepaald klantportfolio en uiteraard hebben eigen klanten voorrang op die van anderen. Wat helpt in het verantwoorden van bepaalde keuzes is het inzichtelijk maken van het werk dat er al ligt. Maak de capaciteit visueel, zodat je kan zeggen “Kijk, hier kunnen we nog wat schuiven, of hier ligt nog ruimte voor een klus.”. Door de bezetting te delen met de hele organisatie creëer je minder weerstand en meer begrip voor de planning. Zo wordt het makkelijker om aan alle belangen te voldoen.

Onrust bij collega’s wegnemen

Als je mensen een bepaald aantal uur geeft voor het uitvoeren van een taak kan er onrust ontstaan, zeker bij creatieven. Wat als je op dat moment geen inspiratie hebt? Even laten liggen en ’s middags verder gaan is geen optie, dan sta je alweer op een andere klus ingepland. Wat helpt is een heldere briefing en een goede voorbereiding. Zorg dat iedereen is ingelezen en de opdracht helder voor ogen heeft. De uitspraak luidt niet voor niets, een goed begin..

Dit artikel delen