Deze onvermijdelijke kantoorzaken staan jouw productiviteit in de weg

Je wil iedere week zo productief en efficiënt mogelijk werken. Om deadlines te halen, meer opdrachten af te ronden, bestaande klanten blij te maken en nieuwe klanten binnen te halen. Maar zaken waar geen ontkomen aan is op kantoor, staan jouw productiviteit in de weg. Hier volgen onvermijdelijke productiviteitskillers, en wat eraan te doen.

Collega’s

Collega’s zijn een belangrijke factor die je werk zo leuk maken. Met een gezellige werksfeer is niets mis, maar het bijkletsen moet je productiviteit niet in de weg staan. Zorg voor een goede balans. Het is niet erg om tegen je collega’s te zeggen dat je niet gestoord wil worden tot je een bepaalde taak af hebt. Zo voorkom je theekransjes bij je bureau en beperk je de sociale updates tot pauzes bij de koffieautomaat.
 

Telefoon

Je telefoon is een grote stoorzender. Door het veelvuldig checken en het beantwoorden van telefoontjes en berichten raak je uit je concentratie. Ervoor kiezen om je telefoon uit te zetten is geen optie, je moet immers bereikbaar zijn. Daarom is beperkte ‘aanwezigheid’ beter. Beantwoord oproepen binnen vooraf gestelde tijdstippen en alleen van personen ‘die ertoe doen’. Gebruik ook vaste tijden om te kijken of je berichten hebt. Nog minder afleiding door je telefoon? Check de tips uit het vorige blog.

 

Vergaderen

Een noodzakelijk kwaad: vergaderen. Voor je het weet ben je drie uur verder zonder dat er iets zinvols is bereikt. Beperk vergaderen tot het noodzakelijke en neem alleen deel als je ook daadwerkelijk iets toevoegt. Plan dan zo min mogelijk tijd in, om zo effectief mogelijk te werk te gaan. En hou de klok in de gaten, want uitlopen is geen optie. Lees hier meer tips over effectief vergaderen.

 

E-mail

Hoe vaak check jij je e-mail per dag? Ieder uur, ieder half uur, of misschien wel ieder kwartier? Niet doen, want het kost je heel veel tijd. Beperk e-mail checken, net als je telefoon, ook tot een paar keer dag. Het is een belangrijk onderdeel van ieders werk tegenwoordig, maar iedereen die direct een reactie verwacht, kan ook even bellen.
 
Nu we hebben vastgesteld wat je niet moet doen, is het tijd om over te gaan op wat je juist wél moet doen. Tips om zoveel mogelijk uit je tijd te halen lees je in ons volgende blog!
Dit artikel delen