Hoge werkdruk? Zo herken je overspanningsverschijnselen

Onze blogs gaan vaak over productiviteit. Over het beste uit jezelf willen halen. Maar het kan zo zijn dat die instelling overgaat naar op dagelijkse basis meer dan 100% procent geven. En dat hou je niet vol. Het gevolg? Stress, overspannenheid en uiteindelijk een burn-out. Een op de zeven mensen kampt met overspanningsproblemen. In deze blog wordt ingegaan op de oorzaken en symptomen van een burn-out.

Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out komt niet door 'enkel' een drukke periode op het werk, maar om het niet kunnen hanteren van die werkdruk. Stress draait namelijk om het verwerken van informatie. Bij voorspelbare situaties kunnen we dat goed aan. Maar zodra er onduidelijkheid of onzekerheid optreedt, doet stress zich voor. Onzekerheid over je functioneren, de toekomst, of geen waardering krijgen van collega’s of leidinggevenden draagt daar allemaal aan bij. Ook door aangeboren karaktereigenschappen als perfectionisme of faalangst kan een burn-out optreden. Vaak zonder het door te hebben stellen we onszelf bloot aan langdurige overbelasting op fysiek en emotioneel vlak. 

 

Hoe werkt dat?

Bij het ervaren van stress maakt het lichaam het hormoon cortisol aan. Cortisol helpt eerst een stressvolle situatie in te schatten en een oplossing te bedenken voor het dreigende probleem. Wanneer het cortisolniveau verder stijgt, wordt een tweede functie in werking gezet, namelijk het opslaan van de oplossing in het geheugen. Zo weet je wat je de volgende keer moet doen, de rust keert terug en je cortisolniveau daalt. Maar soms lukt het niet om het probleem op te lossen, omdat je bijvoorbeeld te onzeker bent over de uitkomst van je actie. Dan komt de tweede werking van cortisol onder druk te staan en blijft het niveau hoog. Dit uit zich in een stijgende bloeddruk, ontregelde stofwisseling en slecht slapen. Je lichaam krijgt tussendoor geen tijd meer om te herstellen, en de stress-symptomen komen tot een heftige lichamelijke uiting.
 

Doe de test

Enkele symptomen van overspannenheid kunnen zijn: slecht slapen, prikkelbaarheid, emotionele labiliteit, concentratieproblemen, machteloosheid of niet tegen drukte kunnen.
Heb jij het gevoel dat je uitgeput wordt door je werk? Ben je vaak moe als de dag begint, ga je ‘s ochtends met tegenzin naar je werk? Vergt het veel van je om de hele dag met andere mensen te werken? En voel je je ‘leeg’ aan het einde van de werkdag? Beantwoord je veel van deze vragen bevestigend? Pas dan op, want emotionele uitputting ligt op de loer. Daar is gelukkig iets aan te doen. In ons volgende blog tips hoe je een burn-out kan voorkomen.
 
Dit artikel delen