Holacracy zet traditionele bedrijfsstructuur op z’n kop

Er is een nieuw managementsysteem in opkomst en het gooit ons hele idee van bedrijfsvoering op z’n kop. Een totaal andere manier van organiseren en samenwerken, met effectiever en efficiënter werken als resultaat. Dit systeem heet Holacracy. In tegenstelling tot de originele hiërarchische bedrijfsvoering gaat Holacracy uit van zelfsturing. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Holacracy

Holacracy is een organisatiestructuur met een geheel andere benadering voor taakverdeling, hiërarchie en besluitvorming. Er is geen sprake van een top-down of bottom-up aanpak. In plaats daarvan werken medewerkers gelijkwaardig. Autoriteit en besluitvorming zijn verdeeld over zelfstandige en autonome teams met als doel om meer effectiviteit, flexibiliteit en schaalbaarheid te realiseren. Bekijk onderstaande video voor een korte (1:47) introductie over Holacracy:

 

Wat is er mis met hiërarchie?

Volgens de bedenkers van Holacracy werkt het huidige, klassieke bedrijfsprofiel besluitvorming tegen, wat medewerkers demotiveert. Stel, jij hebt een goed idee om een bedrijfsproces te verbeteren, maar je manager heeft het al druk genoeg met de dagelijkse werkzaamheden. Jouw idee, om zowel je eigen werkzaamheden en de efficiency van het bedrijf te optimaliseren, blijft liggen.

Om dit soort situaties tegen te gaan gaat Holacracy uit van gedistribueerde autoriteit. Zo krijgt een medewerker het vertrouwen en de verantwoordelijkheid voor die procesverbetering. Door iedereen in de organisatie in staat te stellen verbeteringen te realiseren opereert de organisatie effectiever én voorkom je dat medewerkers gefrustreerd en gedemotiveerd raken.


Heeft Holacracy de toekomst?

De bedrijfsvoering en het functioneren van de teams wordt in het Holacracy-systeem constant geëvalueerd. De manier van werken wordt dus niet eenmalig ingevoerd, maar constant verbeterd en bijgeschaafd.

Of Holacracy de traditionele bedrijfsvoering volledig gaat overnemen is afwachten. Wel is er een hoop te zeggen voor het principe van zelfsturing. Daarover meer in het volgende blog.

 
Dit artikel delen