Maak je leven makkelijker met digitale assistenten

Een hotel in Berlijn, een verjaardagscadeau of een Italiaans restaurant in Rotterdam. Het online zoeken en vergelijken van zulke aankopen kan heel wat tijd in beslag nemen. Maar voortaan kun je dergelijke zoekopdrachten overlaten aan een digitale assistent. Zo bespaar je een hoop tijd en moeite en kan je je focussen op de écht leuke dingen in het leven. Benieuwd hoe dat werkt?

Tijdrovende klussen

In een wereld waar werk en privé steeds meer door elkaar lopen ben je blij als je tijd hebt om gewoon lekker thuis te zijn. Maar ook daar ontkom je niet aan tijdrovende klussen. Want stel dat je op vakantie wilt, of een cadeau zoekt omdat je beste vriend gaat trouwen. Natuurlijk, het internet biedt uitkomst want je kunt vanuit je luie stoel op zoek naar zowel vakantiebestemming als huwelijkscadeau. Maar hoe lang duurt het voordat je een keuze maakt? Al dat zoeken en vergelijken.. Een avond, een week?

Maak het jezelf makkelijk

Maak het jezelf makkelijk met een digitale assistent. Jij geeft een aantal randvoorwaarden aan (bijvoorbeeld: hotel, datum, plaats, prijs) en de assistent komt met opties die aan die criteria voldoen. Zo heeft Apple Siri, Microsoft heeft Cortana en Facebook heeft M. Je stuurt ze een berichtje of spreekt je wensen in, en je hebt binnen no-time waar je naar op zoek bent. Geen ingewikkelde apps of keuzemenu’s, laagdrempeliger kan bijna niet. Maar hoe komen die suggesties en het ‘gesprek’ dat je voert met je assistent tot stand?

Data & kunstmatige intelligentie

Het beeld van rijen typistes die iedereen persoonlijk beantwoorden doemt misschien op. Maar in plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van algoritmes en ‘artificial intelligence’. Deels menselijk en deels op basis van technologie. Op basis van beschikbare data (en dat is een hoop) wordt bepaald welke suggesties gedaan worden of welke vragen er worden gesteld.

Digitale assistent

Google is een fantastische uitvinding, maar een digitale assistent gaat weer net een stapje verder. Een investeerder in Siri verwoordde het als volgt: “Mensen willen geen honderden blauwe linkjes, ze willen één juist antwoord.” Dus lang leve kunstmatige intelligentie, spraakherkenning, natuurlijke-taalverwerking, locatie-informatie en agenttechnologie. Dat maakt jouw leven net even wat makkelijker, zodat je meer tijd overhoudt voor de écht leuke dingen.

Dit artikel delen