Makkelijk mediteren, zo doe je dat

Stel, je bent na het lezen van ons vorige blog over meditatie overtuigd van de voordelen en denkt: dit wil ik proberen. Maar hoe 'doe' je meditatie eigenlijk? Je gaat zitten, sluit je ogen en dan… Blijven de gedachten maar komen. Boodschappenlijstjes, klanten die je nog moet bellen, noem maar op. Je staat op en denkt: dit is niets voor mij. Zonde, want daar gaan alle voordelen. Hier enkele praktische tips voor iedereen die nieuw is met meditatie. Makkelijk om mee te beginnen én om vol te houden.
Begin makkelijk
Mediteren is eigenlijk niets meer en minder dan een moment voor jezelf. Een moment waarin je rust ervaart. En die rust hou je vervolgens de rest van de werkdag een beetje bij je. Zo’n moment hoeft geen half uur te zijn. Begin kort, met bijvoorbeeld vijf minuten per dag. Zet een timer op je telefoon of gebruik een meditatie-app als Insight Timer. Bevalt het goed, kan je altijd nog uitbreiden naar bijvoorbeeld 10 minuten of 5 minuten ‘s ochtends en 5 minuten ‘s avonds.
Wat moet je doen tijdens mediteren?
Bij mediteren ga je niet op in gedachten, maar merk je ze op en laat je ze voorbij gaan. Je focust, bijvoorbeeld op een object, je ademhaling of geluiden om je heen. Tijdens een 'bodyscan meditatie' focus je langzaam op je hele lichaam om op te merken waar er spanningen zitten. Kortom, er zijn veel verschillende manieren. Voor beginners is het aan te raden om een app of Youtube-video te gebruiken. Wat voor oefening je ook kiest, uiteindelijk gaat het erom dat je meer bewustwording van- en controle over de gedachten in je hoofd creëert. Dat je oefent om je aandacht in het hier en nu te houden en stilstaat bij hoe je je voelt.
Doe het op je eigen manier
Mediteren kan op allerlei manieren. Je hoeft geen yogamatje, boeddhabeeld of stokje wierook te hebben. Mediteren kan zittend, liggend, staand of lopend. Op ieder moment van de dag. Meditatie hoeft niet thuis, in stilte, maar kan ook 10 minuten tijdens je pauze zijn. Maak een wandeling en let dan bijvoorbeeld op hoe je lichaam voelt, concentreer je op je ademhaling, voel de wind of de zon of focus op de geluiden die je hoort. Of je de dag graag begint in lotushouding, een loopmeditatie doet tijdens je werk of liever voor het slapen gaan mediteert in bed voor een goede nachtrust. Probeer uit en kijk wat voor jou het beste werkt.
Veel gemaakte fout: je hoofd leeg willen maken
Je gedachten houden nooit op en zullen er altijd zijn. Je hoofd leeg maken lukt dan ook niet. Wat je wel doet, is proberen je aandacht bij het moment te houden. Gedachten zullen opkomen, maar laat ze weer passeren en focus je weer op waar je mee bezig bent (ademen, tellen, scannen etc.). Dat is de oefening die je steeds herhaalt. Dat gaat de ene dag beter dan de andere, maar ontwikkel een routine en hou deze vol. Meditatie werkt namelijk het best als je het iedere dag doet. Geef niet op als een keertje hebt gemist, maar pak de draad gewoon weer op. Zo voorkom je een gestresst gevoel en ben je niet alleen geconcentreerder, maar ook productiever op de werkvloer.