Mediteren om beter te presteren

We publiceerden al vele blogs over effectief werken, productiviteit en beter leren plannen. In enkele van deze blogs kwam meditatie aan bod. Wellicht denk je bij mediteren aan Aziatische geloofsovertuigingen of zweverige hippies. Maar meditatie maakt ook in onze Westerse wereld een opmars. En dat staat niet los van het hoge percentage werknemers met een burn-out. Lees dus snel in ons blog wat meditatie voor positieve effecten heeft voor zowel jouw werk, als privé.

Wat is meditatie?

De essentie van meditatie is ‘leven in het nu’. 99% van onze menselijke gedachten gaan over het verleden en de toekomst. Een gegeven wat veel kan stress veroorzaken. Tijdens meditatie denk je niet aan de vergadering van gisteren of het etentje dat je morgen organiseert. In plaats daarvan concentreer je je, op bijvoorbeeld een object of je ademhaling. Wanneer je afdwaalt met je gedachten breng je je focus terug naar het object of de ademhaling. Tot slot vel je geen oordeel over je gedachten die voorbij komen. Je laat ze opkomen en weer verdwijnen. En dit proces herhaal je telkens weer.
 

Waarom meditatie?

We leven een druk leven. Een hoge werkdruk, kinderen, sporten, sociale contacten. Het vergt veel van onze aandacht en energie. Tijdens meditatie sta je even stil tijdens 'the ratrace'. Sporten dient voor een gezond fysiek lichaam, met meditatie zorg je voor een gezonde geest. Je traint je geest als het ware om om te gaan met alle prikkels en gedachten die je hebt. Je leert je bewust te worden van gedachten en emoties die je ervaart. Veel mensen mediteren om stress te reduceren, te ontspannen en somberheid tegen te gaan. 
 

De effecten van meditatie

Meditatie zorgt ervoor dat de hersengebieden die een belangrijke rol spelen bij aandacht en concentratie beter functioneren. Het verwerken van informatie op verschillende gebieden verloopt daardoor soepeler. Denk aan emoties, zelfreflectie, leren, geheugenprocessen en het innemen van verschillende perspectieven. Mensen die mediteren presteren over het algemeen veel beter tijdens het uitvoeren van een geheugentaak. Naast betere focus, concentratie, een verlaagde bloeddruk ervaren mensen over het algemeen ook meer geluk, slapen ze beter en ontwikkelen ze een sterker immuunsysteem.
 
Meditatie helpt jou dus niet alleen om je werk beter te doen, maar ook in het algemeen om gezonder in het leven te staan. Nieuwsgierig naar of dit ook voor jou kan werken? In ons volgende blog leggen we uit hoe je mediteren precies aanpakt.
Dit artikel delen