Start je dag goed, eat your frog!

De beste gewoonte die je jezelf kan aanleren om zo productief mogelijk te zijn is heel simpel. Doe je meest verschrikkelijke taak meteen als je met werken begint. Iedere dag heb je namelijk wel een grote taak met de meeste prioriteit. Maar als je de hele dag nog voor je hebt, is het heel makkelijk om die taak uit te stellen totdat je koffie hebt gehaald, je e-mail hebt gechecked of die vergadering hebt gehad. Maar net zoals je ontbijt de meest belangrijke maaltijd van de dag is, zo helpt een goed begin qua to do’s je ook de rest van je werkdag door.

Een kikker eten

Schrijver Mark Twain zei ooit: “Als je aan het begin van de dag een kikker eet, weet je de rest van de dag dat je het ergste gehad hebt.” Auteur Brian Tracey kwam naar aanleiding van de quote met de ‘eat your frog’-methode. Maar hoe herken je jouw kikkers? Je kunt je to do’s in categorieën onderverdelen:
 
- Dingen die je niet wilt doen, maar wel moet doen.
- Dingen die je wil doen, en inderdaad ook moet doen.
- Dingen die je wil doen, maar die je eigenlijk niet hoeft te doen.
- Dingen die je niet wil doen, en eigenlijk ook niet echt hoeft te doen.
 
De kikker is de taak die je niet wil doen, maar wel moet doen. Doe dus je meest vreselijke to-do als eerste. En met vreselijk bedoelen we ‘belangrijkst’ en met ‘belangrijkst’ bedoelen we de taak die je naar alle waarschijnlijkheid uit gaat stellen. Wanneer je meerdere kikkers hebt, eet dan de grootste kikker als eerste. Je begint de dag namelijk met veel wilskracht, een scherp hoofd en een rustig kantoor. Hoe langer je wacht, hoe meer wilskracht het je gaat kosten om de taak te tackelen.

 

Hoe kun je een kikker het beste eten?

Bereid jezelf voor op de kikker van de volgende dag, door voordat je het kantoor verlaat voorbereidingen te treffen. Kies je kikker, schrijf deze op een post-it en plak ‘m op je bureau. Indien mogelijk, verzamel vast alles wat je nodig hebt om je taak te tackelen. Denk aan documenten of e-mailadressen. Productiviteit draait om gewoontes aanleren. Als je iedere dag begint met het voltooien van een belangrijke taak, heb je de rest van de dag om je te richten op de dingen die je wel leuk vindt. 
 
Dit artikel delen