Tijd is geld.. Of toch niet?

Geld dat je opmaakt valt altijd weer opnieuw te verdienen. Tijd die je opmaakt, krijg je nooit meer terug. Het is daarom zaak het meeste van je tijd te maken. Dat betekent niet dat je iedere minuut van de dag productief of aan het werk moet zijn. Maar wel dat je de tijd die je aan het werk bent, nuttig besteedt.
Niet spenderen, maar investeren
 
De makkelijkste manier om te weten of je productief bent, is om bij te houden waar je je tijd aan opmaakt. Je moet je tijd investeren en niet spenderen. Als je tijd in jezelf investeert, doe je dat met activiteiten die je leven beter maken. Denk aan je gezondheid door te sporten, sociale contacten, of nieuwe ervaringen zoals  cursussen. Er zijn legio zaken te bedenken die jou nieuwe energie geven en je leven een stukje beter maken. Zo voel je je vitaler en hebt het gevoel dat je iedere dag een beetje sterker wordt.
 
Eenvoudig inzicht in jouw tijd
 
Je taken zijn een stuk behapbaarder als je ze in stukken opdeelt. Dat geldt ook voor tijd. Als je tijd opdeelt in hapklare brokken, kan je precies zien hoe lang je waar aan bezig bent. Waarschijnlijk heb jij nu geen volledig overzicht van hoe jij je tijd besteedt. Dat valt makkelijk te achterhalen met een methode die lijkt op het ouderwetse inklokken. Daar zijn allerlei handige online tools voor, zoals Everhour of Toggle. Of hou je tijd simpelweg met de hand bij in Excel. In combinatie met een gedetailleerde planning (vandaag pleeg ik een half uur telefoontjes, en stuur ik in een uur alle facturen), werken deze timeslots niet beklemmend, maar juist als productiviteitsboosters.
 
Tot slot: evalueer
 
Wanneer je je tijd hebt bijgehouden, neem het overzicht, oftewel ‘timesheets’, eens onder de loep. Zoals een bankafschrift ons laat zien waar we ons geld aan uitgeven, laat een timesheet ons zien hoe we onze tijd spenderen. Dragen de dingen waar je veel tijd aan kwijt bent bij aan productief werken en een blij en gezond leven? Misschien kunnen die eindeloze vergaderingen korter. Of kun je één avondje op de bank vervangen door sporten, of een cursus volgen. Tijd krijg je nooit meer terug, maak er daarom het beste van.
Dit artikel delen