Voorkom een burn-out met deze 5 tips

In ons vorige blog ging het over overspanningsverschijnselen. Maar vaak negeren mensen de symptomen die zijn ontstaan door stress, of denken ze dat deze een andere oorzaak hebben. Het hoofd gaat door, terwijl het lijf rust nodig heeft. Daarom in dit blog 5 tips voor meer ontspanning, waarmee je een burn-out kunt voorkomen. Ook de moeite waard als je geen spanningsklachten hebt.

1. Een gezonde levensstijl

Je lichaam kan meer stress aan als deze fit en gezond is. Daar hoef je niet drie avonden per week voor in de sportschool te hangen. Op de fiets naar je werk, spelen met je kinderen of huishoudelijke taken als stofzuigen en de ramen lappen zijn ook vormen van beweging. Ook een gezonde, gevarieerde voeding is essentieel voor een fit lichaam. Neem de tijd voor je maaltijden en vul deze tussendoor aan met fruit of rauwkost. Daarbij dragen ritme en regelmaat bij aan een fit gevoel. Als je werk en gezinsleven het toelaten, sta dan iedere dag op hetzelfde tijdstip op en eet bijvoorbeeld op vaste tijden. 

 

2. Luister naar jezelf

Zoals gezegd gaan mensen vaak over hun eigen grenzen heen. Een burn-out is dan ook het gevolg van het niet tijdig herkennen van de signalen. Als je altijd gehaast bent, heb je geen tijd om te luisteren naar jezelf. Probeer om dit soort momenten, juist in je gehaaste leven, te creëren. Denk eens na met de deur dicht en je telefoon op stil. Welke situaties bezorgen je stress? Waarom? En wat kan je eraan doen om die stress in te perken? Dat kan bijvoorbeeld een andere mindset zijn of de hulp inschakelen van anderen. Je bewust worden van stressmomenten helpt vaak al om meer ontspanning te creëren.

 

3. Zoek ontspanning

Ontspannen omvat meer dan na een dag hard werken uitgeput in slaap vallen. Goed slapen is essentieel, maar ook voldoende vrije tijd en ‘even niets doen’ is belangrijk. Ideeën komen niet voor niets vaak onder de douche, een van de weinige plekken waar we niet gebombardeerd worden met informatie. Maak daarom een wandeling tijdens de lunch om je hoofd leeg te maken. En spaar je vakantiedagen niet op, maar verspreid deze over het jaar.

 

4. Balans is het sleutelwoord

Een fijn gezin, een drukke baan, een gezellig sociaal leven. Dit alles combineren kan heel stressvol zijn. Probeer dan ook de eisen op werkgebied en jouw persoonlijke behoeften met elkaar in balans te brengen. Ga bij een te hoge werkdruk in gesprek met je leidinggevende en kijk samen welke oplossingen er te vinden zijn. Of misschien heb je het idee dat je te weinig thuis bent. Dan kan een dagje minder werken, of thuiswerken, bijdragen aan het vervullen van jouw rol als ouder. Kom je niet toe aan sommige taken? Het uitbesteden van bijvoorbeeld schoonmaken of boodschappen doen kan al voor heel veel rust zorgen.
 

5. Praat met anderen

Vertel bij de koffieautomaat eens aan een collega wat je dwarszit. Praat met je partner, of met vrienden. Veel mensen ervaren stress op de werkvloer, misschien hebben zij handige tips. Mocht je er zelf niet uitkomen, kan praten met een professional ook uitkomst bieden. Een ‘buitenstaander’ kan jouw werkomgeving en behoeften in kaart brengen en je tips geven om je leven zo in te richten dat de kans op een burn-out kleiner wordt.
Dit artikel delen