Waarom meer informatie ons juist dommer maakt
![](https://plink-planner.com/media/images/plink-planner-meer-informatie.jpg?ep=wvtM8drc_XGrPhPm-U7j1lclZB8bX-LQ_T7p5KSJDH7rax_FlnAgKqL1x8-9CIXM)
Met dank aan internet en mobiele apparaten hebben we toegang tot eindeloos veel informatie. Maar ondanks de technologische revolutie worden we niet slimmer. In plaats daarvan is het internet een eindeloze oorzaak van afleiding. Psychologen en hersenonderzoeker stellen dat die constante onderbrekingen invloed hebben op de manier waarop we denken. Doordat de informatiestroom onophoudelijk op ons af komt, wordt het steeds moeilijker lang of goed over een bepaald onderwerp na te denken.
Wanneer leer je écht iets?
Als meer informatie ons intelligenter zou maken, zouden we nu allemaal geniaal zijn. Maar alleen het tot ons nemen van meer informatie maakt ons geen betere leerlingen. Je leert iets als informatie in je bewuste geheugen lang genoeg blijft zitten dat het naar je lange termijn-geheugen verplaatst, zoals langdurig nadenken, oefenen en verbinden met informatie uit je geheugen. Maar als er steeds nieuwe informatie op je af komt, wordt die verbinding niet meer gemaakt. Het is een van de redenen dat uit onderzoek is gebleken dat jongeren een slechter geheugen hebben dan ouderen.
Informatie toepassen is noodzakelijk
De toegang tot informatie is niet hetzelfde als de kennis toepassen zodat het relevant wordt voor ons. De manier waarop we nu buikspieroefeningen, gitaaroefeningen of recepten tot ons nemen, maakt geen gebruik van de capaciteit van onze hersenen. We krijgen niet de kans om toe te passen wat we hebben geleerd. En als we informatie niet gebruiken, is de kans groot dat we ‘t vergeten. Helaas geldt voor veel mensen dat ze hier simpelweg geen tijd voor hebben.
Bang dat je voortaan niets meer opsteekt van de blogs die je leest? Geen paniek, hoe je tóch kunt leren van informatie die tot je komt, leggen we uit in ons volgende blog.