We groeien uit de spreadsheets! Wat nu?

Bij een start-up zijn de bedrijfsprocessen vaak nog overzichtelijk. Als leidinggevende weet je precies wie, wat, wanneer doet. Je houdt alles bij in spreadsheets en lijstjes, van je personeelsplanning tot de financiën. Makkelijk, goedkoop en overzichtelijk. Maar hoe makkelijk en overzichtelijk zijn deze spreadsheets nog wanneer je groeit?

Herken het 'tipping point'

Want wanneer de zaken goed gaan, je processen groeien en je personeel ook, loop je op een gegeven moment tegen operationele problemen aan. Het is van belang om dit ‘tipping point’ te herkennen en tijdig op zoek te gaan naar geschikte software, gespecialiseerd op jouw bedrijfsprocessen.

Laat je mensen meebeslissen over software

Ook bedrijven die dat punt reeds voorbij zijn en het belang van software hebben begrepen, zijn er nog niet. Vaak wordt die software door ‘hogerhand’ bepaald, zonder de mensen die ermee gaan werken daarbij te betrekken. Terwijl zij juíst degenen zijn die weten wat er nodig is om de bedrijfsprocessen optimaal te laten functioneren.

Kom in actie!

Houd dus in jouw organisatie goed de vinger aan de pols. Heb je het tipping point bereikt dat spreadsheets niet meer voldoen? Kom in actie! Betrek iedereen erbij die met de software gaat werken. Wat hebben we nodig? Welke tools zijn handig? Zorg voor training en begeleiding bij het in gebruik nemen ervan. Grote kans dat de manier van werken niet omgegooid hoeft te worden, maar juist geautomatiseerd en geoptimaliseerd wordt.

Kortom, neem het kiezen voor software serieus en de volgende stap om je bedrijfsprocessen te optimaliseren is hoe dan ook een stap voorwaarts!

 
Dit artikel delen