We raken verslaafd aan 'het druk hebben'

Jezelf verslaafd maken aan haasten
Je hebt een groot project met een harde deadline. Jij en je collega’s werken keihard door en de ontlading en voldoening bij het op tijd opleveren van het project is dan ook groot. Een lekker gevoel, dat je weer kunt ervaren door jezelf druk op te leggen. Vervolgens praat je jezelf een constante spanning aan, een gevoel dat in verbinding komt te staan met voldoening en eigenwaarde. Je bouwt zelf druk op, zodat je die kick als je een deadline haalt weer ervaart. Zo ontstaat een ongezond gedragspatroon, een verslaving aan haast. Het vermindert je vermogen om helder te denken en doordachte beslissingen te maken, en kan uiteindelijk leiden tot een burn-out of chronisch onderpresteren.
Constante spanning werkt aanstekelijk
Dit geldt niet alleen voor individuele personen. De spanning die ontstaat uit rondrennen om brandjes te blussen werkt aanstekelijk in groepen, zo blijkt uit onderzoek van The Wallstreet Journal. Ook tweedehands stress werkt heldere communicatie en effectief werken tegen. Dus zelfs als je jezelf geen druk oplegt, kun je de negatieve gevolgen ondervinden door collega's. Gelukkig zijn er manieren om deze patronen van haast en druk doen te doorbreken.
Verander de manier van werken
Je ondervangt een gevoel van spanning door niet reactief, maar proactief te werken. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld vooraf je taken bepaald en die afwerkt, in plaats van de hele dag reageren op verzoeken en inkomende mails. Maar zoals in voorgaande paragraaf aangegeven, is dat iets waar ook de rest van je team of bedrijf aan mee moet werken voor een optimaal resultaat. Hou bij het bepalen van planningen en deadlines, alle participanten in gedachten. Stel ook goed je grenzen als het gaat om hoeveelheid werk of tijd op het werk. Nu nog een dagelijkse meditatie, en jij gaat weer volledig 'zen' door het leven.