Zo creëer je een optimale werkplek op kantoor

Een productievere dag begint letterlijk voor je neus. Kijk eens om je heen: bevordert jouw werkplek je productiviteit? Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van bepaalde zaken, of juist het gebrek eraan. Helpt jouw werkplek je om het optimale uit je dag te halen, of werkt je omgeving je juist tegen? Ontdek het in dit blog.

Jouw bureau

 
Je kan onmogelijk productief zijn als je geen lekkere houding kunt aannemen. In veel kantoren zie je steeds meer ‘standing desks’. Het zou namelijk gezonder zijn om niet de hele dag te zitten. Uit onderzoek blijkt dat een combinatie tussen zitten en staan het beste werkt. Staan voor kortere taken waar je focus voor nodig hebt  en zitten wanneer het gaat om creatieve of meer diepgaande klussen zoals schrijven, onderzoek doen of coderen. En dat bureau, moet dat ontzettend opgeruimd zijn om productief te werken? Dat hangt er vanaf. Uit onderzoek blijkt dat een nette werkplek zorgt voor meer focus, maar dat rommelige bureaus juist meer creativiteit in de hand werken. Het is dus maar net waar jij je mee bezig houdt. Voor alles geldt wel: het is essentieel als je weet waar alles is. Ook al is dat ‘die stapel in de linkerbovenhoek van je bureau'.

 

Kleur en temperatuur

 
Kleur heeft een grote invloed op je stemming. Elk soort kleur werkt op zijn eigen manier productief, het hangt er dus maar net vanaf wat je werkzaamheden zijn. Zo zorgt oranje voor sociale interactie en werkt dus goed in vergaderruimtes, stimuleert rood een actieve houding en werkt groen rustgevend. Qua temperatuur geldt dat een koud kantoor absoluut geen productiviteit in de hand werkt. Uit onderzoeken blijkt dat werknemers die het koud hadden meer fouten maakten en ook richting anderen 'koeler' reageerden. De ideale temperatuur ligt, volgens een groep ondervraagden, tussen de 23 en 24 graden.
 

Licht en geluid

 
Hard, fluoriserend licht kost je energie en maakt je minder productief. Het zal je niet verbazen, maar natuurlijk licht werkt altijd het beste. Mocht natuurlijk licht geen optie zijn, is LED-verlichting een goede vervanger. Tot slot bespreken we de factor geluid. Qua muziek kan je het beste kiezen voor muziek die je al kent, zodat je hersenen niet bezig zijn met wat er komen gaat. Ook zorgt klassieke muziek, met name uit de Baroktijd, of elektronische muziek met veel herhalingen voor meer focus. Werk je met meerdere mensen in een kantoor, of vanuit een koffietentje? Uit onderzoek blijkt dat 70 dB het perfecte niveau van achtergrondgeluid is voor creativiteit. Maar let op, want komt dit niveau hoger dan 85 dB, heb je het omgekeerde effect.
Dit artikel delen