Zo creëer je eindelijk rust in je hoofd

Leven in je hoofd maakt je gespannen, chaotisch en gestresst. Of je nu vol zit met goede ideeën of alleen maar nutteloze gedachten. Gedachten kosten je energie en ze onder controle krijgen is een kunst. Het is heel belangrijk om je hoofd in drukke tijden leeg te maken. Hierdoor ontspan je beter en voorkom je gevoelens van stress. Mediteren is een goede manier om je hoofd tot rust te brengen. Of probeer onderstaande praktische methodes. Ze helpen jou op weg naar een leger hoofd.

Organiseer je gedachten

Een van de grootste oorzaken van stress is niet het teveel moeten doen, maar het niet op een rijtje hebben wát je precies moet doen. Schrijf daarom alles op wat er in je hoofd zit (een zogenoemde ‘braindump’) en probeer elke verplichting of to-do te noteren. Zo heb je goed inzichtelijk wat prioriteit heeft en welke zaken je (voorlopig) kunt loslaten. Misschien heb je het dan wel niet zo druk als je denkt. Lees ook onze blog over de productiviteitsmethode Getting Things Done, gebaseerd op verzamelen en organiseren.
 

Bereid je voor

Plan je dag de avond van tevoren. Wat trek je aan, wil je doen, wie moet je bellen? Schrijf op welke dingen je wilt ondernemen, en tref eventuele voorbereidingen die je leven makkelijker maken. Met een betere voorbereiding is het makkelijker in slaap te komen. Toch aan het malen ‘s avonds? Leg een notitieblok op je nachtkastje en schrijf ideeën, gedachtes of to-do’s meteen op. Zo zijn ze uit je hoofd en vergeet je ze de volgende ochtend niet.


Goed is goed genoeg

Perfectionisme leidt vaak juist tot slechte prestaties. Je richt je op dingen die er eigenlijk niet toe doen. Natuurlijk wil je werk van hoge kwaliteit afleveren en ben je zorgvuldig. Maar voel goed aan wanneer iets goed genoeg is en de tijd is gekomen om het los te laten.

 

Delegeren moet je leren
Het is lastig om dingen uit handen te geven. Het gevoel van de controle verliezen is geen fijne. Toch loont het in veel gevallen. Bedenk wel dat delegeren eerst investeren betekent. Een heldere uitleg en goede overdracht zijn essentieel Dat kost even tijd dus doe dit in een minder drukke periode, dan heb je er later profijt van. Of huur een digitale assistent om bepaalde klussen van je over te nemen.

 
Dit artikel delen