Zo tackle je de uitdagingen van op afstand werken - deel 1

Werken op afstand, of dat nu vanuit huis of vanaf een tropisch eiland is, biedt veel mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Maar als onderdeel van een team en tijdens het opbouwen van je carrière komen er ook specifieke uitdagingen bij kijken. In dit blog bespreken we drie van de zes meest voorkomende uitdagingen van buiten kantoor werken en -uiteraard- hoe je deze uitdagen kunt tackelen.

1. Eenzaamheid

 
De drukte van kantoor ontvluchten is natuurlijk fijn. Niemand aan je bureau, geen eindeloze meetings. Maar de hele dag alleen achter je bureau kan het stil of zelfs eenzaam zijn. Geen geklets bij de koffieautomaat of een lunchpauze waarin je je weekendplannen deelt. Uit onderzoek blijkt dat de koetjes en kalfjes die je deelt op de werkvloer je beslissingsvaardigheid verbeteren, de waardering voor je werk verhoogt en psychologische veiligheid biedt om je ideeën te delen. Schroom dus niet om het chatprogramma van je werk ook voor koetjes en kalfjes te gebruiken. Het draagt tenslotte niet alleen bij aan jouw ontwikkeling, maar ook aan teambuilding. Denk aan restaurantaanbevelingen of de beste muziek om tijdens werk te luisteren. En pak niet altijd de telefoon, maar Skype of gebruik Google Hangouts voor het communiceren met je team of klanten. Naast dat het fijn is om elkaar weer even 'face-to-face' te zien, is het ook handig. Mensen geven namelijk rond de 10.000 non-verbale signalen per minuut.
 

2. Afleiding

 
Misschien wel de bekendste uitdaging van op afstand werken. Want huiswerken betekent dat je tussen twee videomeetings een was kunt draaien. Dat lijkt misschien een voordeel. Maar als jij opziet tegen een bepaalde taak en in plaats van die taak gaat schoonmaken en de vaatwasser uitruimen, is dat het niet. Mocht je woonruimte het toelaten, richt dan een aparte werkkamer thuis in. Eentje waar de deur dicht kan en je koptelefoon op zodat je een plek hebt om geconcentreerd te werk te gaan. Zoals ook bij social media geldt: na afleiding kan het tot wel 25 minuten duren voordat je je focus weer te pakken hebt. Thuis aan het werk zijn is misschien even wennen. Maak daarom duidelijke afspraken met partner en kinderen over bijvoorbeeld werktijden.
 

3. Werk en privé niet gescheiden houden

 
Naast teveel afgeleid zijn door dingen thuis, heb je ook mensen die niet weten wanneer werk genoeg is en het tijd is om samen met familie en vrienden te zijn. Je grootste vijand in deze context is je smartphone, met name als je samenwerkt met mensen in een andere tijdzone. Al snel check je je telefoon wanneer je wakker wordt en bij het naar bed gaan. Ga daarom niet uit van werk- en privé balans, maar een werk- en privé scheiding. Probeer bijvoorbeeld een rit van en naar werk te simuleren door voor en na je werk een rondje door de buurt te lopen. Dan heb je een duidelijk begin en einde van je werkdag. Geef in de gedeelde kalender aan wanneer je online, dus bereikbaar bent. Dat we ten alle tijde verbonden kunnen zijn, betekent niet dat we dat ook moeten zijn.
 
Werk je veel thuis en voel je je soms geen onderdeel meer van het bedrijf? In ons volgende blog nog drie uitdagingen die komen kijken bij werken op afstand. En natuurlijk wat eraan te doen.
Dit artikel delen