Zo tackle je de uitdagingen van op afstand werken - deel 2

In ons vorige blog bespraken we drie uitdagingen die voorkomen bij op afstand werken. Denk aan eenzaamheid, afleiding en een verstoorde werk-privé balans. In dit blog bespreken we nog drie uitdagingen én wat eraan te doen.
 

4. Netwerken en carrière maken

Het niet fysiek op je werkplek aanwezig zijn levert veel voordelen op. Werk je bijvoorbeeld voor een Europese werkgever vanuit Thailand, dan pluk je de vruchten van lage kosten van levensonderhoud. En werk je thuis, geniet je van de flexibiliteit om dichter bij je familie te zijn. Maar hoe kom je aan nieuwe contacten? Hoe netwerk je op afstand? Vrijmibo’s zijn wat moeilijk bij te wonen vanuit je woonkamer of strandhut. Gelukkig is virtueel netwerken niet moeilijk. Maak eens gebruik van Twitter-chat als iemand uit je vakgebied iets interessants zegt of reageer op LinkedIn-artikelen van een connectie. Zoek online groepen die relevant zijn binnen jouw vakgebied en doe actief mee in discussies. Vervolgens kan je die interessante mensen voorstellen om eens te e-mailen of te Skypen. Maak tijd om deze contacten te onderhouden en je bouwt een handig netwerk waar je zeker weten profijt van gaat hebben.
 

5. Geen onderdeel van het bedrijf

Dit is geen fysieke, maar vooral een mentale uitdaging. Een gezamenlijke planningstool kan hierbij helpen. Zo ben jij op de hoogte van wat iedereen doet en zij van wat jij allemaal doet. Dit helpt om het teamgevoel te versterken. Houd mensen die niet bij een meeting kunnen zijn op de hoogte met notulen en gemaakte afspraken. Een open bedrijfscultuur, die dingen vastlegt en vooruit plant zodat iedereen hier rekening mee kan houden is hierin belangrijk. Dat zijn praktische dingen die je kunt doen om je verbonden te voelen. Wat mindset betreft; probeer te beseffen dat het gaat om wat je oplevert in plaats van het aantal uur dat je op kantoor bent. Zet dus duidelijke doelen en taken met je team en plan videomeetings in om de samenwerking en resultaten te bespreken. Deel je voortgang gedurende projecten en taken en je zult zien hoe verbonden je je voelt met de rest.
 

6. Zorg goed voor jezelf

Goed eten, goed slapen en sporten zijn goede gewoontes, of je nu op kantoor werkt of elders. Op afstand werken betekent dat je daar echt in kan uitblinken. Je bent niet gebonden aan kantine-kroketten en kan midden op de dag een sportles volgen. Maar de verleiding schuilt dat je je van bed naar thuiskantoor sleept en tussen de middag snel even een pizza bestelt. Er wordt tenslotte geen gezonde lunch voor je besteld door de office manager. Maar je productiviteit is deels afhankelijk van de dingen die je eet, dus een goedgevulde koelkast is essentieel. Neem de tijd om lekkere en gezonde creaties te maken. Dat geldt ook voor beweging. Vervang je fietstocht van en naar werk door een wandeling. Is meteen ook goed om je werkdag te beginnen en af te sluiten.
 
Tackle deze uitdagingen, en ervaar wel de lusten, maar niet de lasten van op afstand werken!
 
Dit artikel delen